8 november 2010

Eerste Ottomani Amateur Saxofoon kwartetten Concours 7-11-2010



Gisteren was het dan zover. Het eerste concours dat Stichting Ottomani heeft georganiseerd in samenwerking met Muziekcentrum De Toonzaal te 's Hertogenbosch.
7 Kwartetten hadden zich ingeschreven, 5 op C niveau en 2 op D niveau.
We hadden een fantastisch jury te weten: Ruud van Eeten (directeur van de Toonzaal) Jean Pennings (oud hoofdvak docent saxofoon brabants Conservatorium) Willen van Merwijk (bariton saxofonist van het Aurelia Saxofoon Kwartet en tevens componist van de verplichte werken) Ties Mellema (bariton saxofonist van het Amstel Saxofoon Kwartet).
Het concours begon om 13.30u. en was om 17.30 afgelopen. Alle kwartetten hebben in hun niveau behoorlijk goed gespeeld, maar er waren enkele uitschieters. De verplichte stukken waren knap lastig en men zag de opluchting als dat achter de rug was en men aan het vrije werk kon beginnen.

Saxofoonkwartet Artishock heeft de eerste prijs gewonnen op C niveau.
Saxofoonkwartet Gist heeft een masterclass gewonnen op D niveau en Saxofoonkwartet Met Maten heeft de eerste prijs gewonnen op D Niveau.
Van diverse kwartetten was ik zeer onder de indruk hoe goed ze speelden, want het blijft razend moeilijk om je als amateur op zo'n gerenommeerd podium met zulke goede juryleden te moeten voorspelen. Het is een beetje alsof je in je blootje staat. (-:
Als afsluiting speelde het Amstel saxofoon kwartet en tja, zij speelden de sterren van de hemel en ik was dan ook zeer onder de indruk.               
Heel veel complimenten,felicitaties en bedankjes hebben we ontvangen. Dit concours gaat zeker een vervolg krijgen.
Nu alles laten bezinken, goed evalueren en luisteren naar de deelnemers en hun suggesties.
 


Het winnende saxofoonkwartet Met Maten

1 opmerking:

  1. De twee kwartetten in D niveau hebben inderdaad prachtig gespeeld. In het C niveau was Artishock eveneens de terechte winnaar. Voor ons kwartet was het verplichte stuk toch net iets boven ons niveau, maar door het instuderen hebben we toch veel bijgeleerd. We hebben bij jullie een fijne dag beleefd met veel mooie muziek en een sublieme afsluiter.
    Eén sugestie voor een volgende editie, misschien zou er 's avonds tussen het tornooi en het laatste optreden een maaltijd kunnen voorzien worden voor de deelnemers. Dat hoeft niet uitgebreid, broodjes of zoiets. Op die manier zou er meer contact zijn tussen de deelnemers.

    Groetjes,
    Johan Michels
    Sopraansaxofoon 44music

    BeantwoordenVerwijderen