29 juni 2009

Big Band Battle in Deventer

Op zondag 28-06-2009 was er een Big Band Battle in Deventer georganiseerd en daarbij als sluitstuk een optreden van leerlingen van saxofoondocent Arjen van El en andere muzikanten.
Het werd een groot spektakel waar ong. 40 mensen aan deelnamen.
Gespeeld werd Time is Tight en Spooky's Day Off.
Om 15.00 zijn we gaan repeteren tot 17.15 enhet optreden zelf was om 18.00.
Het werd echt het klapstuk van de middag en het enthousiasme en speelplezier knalde er van af.
Verschillende kinderen durfden het aan om te soleren en het klonk als een klok!!
Ook ik was een van de muzikanten hoewel je me op de foto's nergens kunt zien, omdat het podium overvol was en ik helemaal achteraan stond!
Hier kun je de filmpjes bekijken die op Youtube staan:

Time is tight

28 juni 2009

Optreden Big Band Four Swing in Moergestel

Big Band Four Swing
Op zaterdag 27-06-2009 had ik mijn eerste optreden met de Big Band Four Swing. Het plaatsje Moergestel was omgedoopt tot fietsdorp vanwege een inwoner die in 3 weken tijd 10.000km wilde fietsen. Dat moest natuurlijk opgevrolijkt worden met onder andere muziek!




25 juni 2009

Stichting Ottomani is een feit

We kunnen er niet meer onderuit. Stichting Ottomani is een feit.
Op 24 juni 2009 hebben Ellis Hendriksen en ik onze handtekening gezet onder de akte van de oprichting Stichting Ottomani.
Nu nog zorgen dat de website snel klaar is en dan kunnen we beginnen met de organisatie van een amateursaxofoonkwartetwedstrijd.
Wordt vervolgd!!!!

23 juni 2009

SPON

Stichting Project Orkest Nederland (SPON) organiseert minimaal jaarlijks diverse prachtige en leuke projecten voor amateurmuzikanten. Dit als welkome aanvulling naast de activiteiten van de eigen vereniging waardoor extra kan worden gewerkt aan de muzikale ontwikkeling. SPON verzorgt projectorkesten, samengesteld uit amateurmuzikanten uit het hele land, die jaarlijks mooie concerten in afwisselende landen geven.

Vandaag heb ik een bericht van de Stichting Project Orkest Nederland gehad. Ik heb me opgeven voor het project in 2010. De reis gaat dan naar Zweden en ik zou het helemaal te gek vinden als ik mee zou kunnen
De inschrijvingen zijn gestart en een aantal instrumentgroepen zitten al vol.
In de brief werd vermeld hoeveel mensen zich aangemeld hebben en met welke instrumenten.
Voor baritonsaxofoon maar 2 mensen, waarbij ik stiekum denk dat ik wel een kansje maak.
Nog rustig even afwachten tot het definitieve bericht komt!

20 juni 2009

Optreden van saxofoonkwartet Tango & Zo


Op zaterdag 20 juni vond er een concert plaats in de kapel van Sint Jozefzorg, Kruisvaarderstraat 40 te Tilburg.

Optredens van:
Saxofoonkwartet Tango & Zo met muziek van Astor Piazzolla, Piana, Rodriquez en Gardel.

Vocaal Ensemble E 21 met muziek van Palestrina, Arcadelt, Sweelinck, Byrd, Schuetz.

Voor Tango & Zo was het het eerste optreden in de nieuwe samenstelling. We hebben fijn gespeeld en waren zeker tevreden. Het was wennen aan de akoestiek, maar het gaf tegelijkertijd wel een mooie volle klank en we konden meer met de dynamiek doen.

18 juni 2009

Straatmuzikantenfestival Elst 2009

Op zaterdag 9 mei werden de winkelstraten van Elst weer muzikaal opgeluisterd door straatmuzikanten. Op deze zaterdag voor Moederdag organiseerde Stichting Muziek in Elst met trekker Tonny Dulos in samenwerking met de Elster Ondernemersvereniging (EOV) weer een gezellig straatmuzikantenfestival.

Ook het saxofoonkwartet Ottomani was van de partij.



16 juni 2009

Saxofoonkwartet Ottomani en Muziektheater Kompas



Saxofoonkwartet Ottomani heeft op 23 en 24 maart 2009 meegespeeld met het muziektheater van het Dr. Leo Kannerhuis te Wageningen:

Reizen was het thema van het muziektheater, gemaakt door en met jongeren met autisme.
Het was een prachtige ervaring om hier aan deel te mogen nemen.
Aan het begin van de voorstelling werd kennis gemaakt met het saxofoonkwartet. Ottomani speelden het thema van de Anchor song die aan het einde van de voorstelling in het onderdeel ANKER in zijn geheel gespeeld werd. Door de hele voorstelling heen kon men dit thema horen ( als leitmotiv), dat het verlangen naar thuis komen en thuis zijn, verklankt. Want hoe ver de reis ook gaat en wat we ook leren in het leven, uiteindelijk gaat het erom dat we ergens thuis zijn.
In onszelf, bij onze familie, of op een fijne plek waar het goed is om te zijn.
In ANKER komen Reiziger, Ego,Hart, Gids. Vogel en Saxofoon en ervaringen die opgedaan zijn tijdens de reis bij elkaar, als eigenschappen die in elk mens zitten.

Saxofoon, saxofoon en percussie 2008

Een muziekweek in Frankrijk, saxofoon, saxofoon en percussie!!

Wat een ervaring, wat een belevenis, wat een plezier!!!! Het overtrof al mijn verwachtingen en ik denk dat het bij de andere cursisten ook zo was.
Op zaterdag 19 juli werden we hartelijk ontvangen op het Chateau La Maisonneuve
door Coen Beijer, de organisator en gitarist, en door Arjen van El en
Hans Kuijt, de saxofoondocenten.
Het programma van zondag 20 juli tot en met vrijdag 25 juli 2008 zag er als volgt uit:
Om 10.00u. saxofoonorkest o.l.v. Hans Kuijt. Van 12.30 tot 14.00u. theorielessen en praktische tips van Hans en Arjen . Lunch om 14.00u. Van 15.00u tot 16.30 improvisatielessen o.l.v. Arjen van El en van 16.30u tot 17.30 percussieles van Marco Onstenk.
Na 17.30 vormden zich groepjes en gingen mensen samenspelen. Duo's, Trio's en kwartetten. We werden daarin begeleid door een van de docenten, die de nodige aanwijzingen gaven en we het muziekstuk beter leerden te beheersen


Aan het einde van de week hebben we een afsluitend concert gegeven voor publiek, om te laten zien en horen waar we de afgelopen week allemaal mee bezig zijn geweest. Tijdens het concert was iedereen even enthousiast en gingen we helemaal uit ons dak.

Een week om nooit meer te vergeten!!!




Optreden bij Bos en Duin

Op zondag 29 juni 2008 heeft Tango & Zo het laatste optreden van het seizoen gegeven wat tevens een afscheid was van Merel Tielemans, onze sopraansaxofoniste. Vanwege haar studie en een stage in Ghana moet zij stoppen met het kwartet. Snik, snik.

Het optreden was bij Bos en Duin, een uitspanning aan de rand van de Loonse en Drunense duinen.

Wij zijn nu dus op zoek naar een nieuwe sopraansaxofonist(e). We zoeken naar iemand met minstens C/D niveau. Als je interesse hebt, kijk dan eens op onze website om te zien en te horen wat voor repertoire wij spelen. Tango & Zo
Zou je het leuk vinden om met ons mee te gaan doen en wil je meer informatie stuur dan een mailtje naar info@tangoenzo.nl

Het ander saxofoonkwartet waar ik in speel, Ottomani saxofoonkwartet, heeft inmiddels ook een wissel gehad. Cor Jansen uit Gilze Rijen is onze nieuwe tenorsaxofonist. We zijn hard bezig om een repertoire samen te stellen, maar eerst nog even op vakantie!!!

Tango & Zo goes Youtube

Ook wij Tango & Zo staan nu op Youtube en spelen een Milonga.
Ga gauw een kijkje nemen en u kunt zien én horen hoe wij dat doen!!!
Tango & Zo goes Youtube

Wordt dit mijn toekomst??

Op dit filmpje is het even genieten van hoe de trekzak ook gebruikt kan worden!!!!

Even genieten van de Trekzak

15 juni 2009

De Trekzak

Enkele weken geleden heb ik een diatonische trekzak gekocht. Het is een Castagnari Studio .

Het is ontzettend leuk om dit instrument te leren bespelen. Omdat ik tot nu toe alleen maar saxofoon heb gespeeld, kom ik er achter hoe lastig het is om de links/rechts co-ordinatie onder de knie te krijgen. In het begin denk je dat het je nooit gaat lukken, maar dat valt dus mee. Inmiddels heb ik ook les, wekelijks, en na de les ben ik dan ook weer heel erg aan het oefenen om alle nieuwe dingen on de knie te krijgen.

Je zult je afvragen hoe ik er toe gekomen ben om een trekzak te willen leren bespelen. Wel, tijdens mijn cursus Argentijnse Tangomuziek in Neufchateau, afgelopen zomer, ben ik er mee in aanraking gekomen en was gelijk verkocht. Op een gegeven moment kwamen we instrumentalisten tekort in de groep en hebben ze iemand er bij gevraagd, om de trekzak te bespelen i.p.v. een bandoneon of accordeon. Deze jongen was erg goed op zijn instrument. Ook zijn docent heeft op haar trekzak, samen met onze docenten, een concertje gegeven.Wel te verstaan wat tango's. Ik vond het fantastisch. 's Avonds werd er na afloop nog flink wat muziek gemaakt en gedanst en ook daar werd de trekzak bij gebruikt.

Een hele leuke site om meer over de trekzak te weten te komen is: Alles over de trekzak

Optreden Tango & Zo in het Science Cafe

Op 25-09-2007 heeft Tango & Zo opgetreden in het Science Café te Tilburg.
Voor meer informatie en foto's hierover zie hier

Science Café

Académie Internationale d'Eté de Wallonie




In de zomer van 2007 ben ik op cursus geweest in Neufchateau, Belgie. Een cursus Argentijnse Tangomuziek.

Om een idee te krijgen welke cursussen er allemaal gegeven worden hierbij de URL, dan kun je zelf een kijkje nemen.Académie Internationale d'Eté de Wallonie. Het was zeker de moeite waard. De cursus werd door 2 docenten gegeven: Alfonso Pacin en Anne le Corre. Alfonso hield zich voornamelijk bezig met de zangers en Anne begeleidde de instrumentalisten. Er werd geoefend van 's ochtends 10.00u tot 's middags 17.00u, met tussen de middag een pauze voor de lunch. In de middag kwamen we meestal samen , om zo met z'n allen de nummers te repeteren. Onze groep bestond uit 8 mensen, waarvan 4 zang, 2 piano, 1 accordeon en ik , op baritonsaxofoon. Niet echt een tango orkest zou je denken, maar gelukkig speelde Alfonso gitaar en Anne viool. Uit een andere cursus kwamen ook nog 2 leerlingen, 1 viool en 1 trekzak, en zodoende leek het toch al heel erg op een echt orkest(je)! Aan het eind van de week hebben we twee optredens verzorgd, waar ook de tango op werd gedanst door 2 professionals en mensen die een cursus tango dansen hadden gevolgd.
Het was een geweldige week, waarbij ik veel ervaringen heb opgedaan en de liefde voor de tango alleen nog maar groter is geworden. Iedere avond werden er ook nog optredens verzorgd door docenten en dat waren echt hele goede concerten. Van flamengo dans en muziek, tot Bulgaarse zang, Indiaanse zang, Afrikaanse percussie etc. etc. Het internaat, waar we konden slapen en eten, was een prima onderkomen. Ik had een slaapkamer voor mezelf en wat zeker vermeld moet worden is dat de maaltijden zeer goed verzorgd waren. Het is een echte aanrader voor diegene die een muzikale of creative cursus wil doen. Men mag er wel rekening mee houden dat het ook heel vermoeiend is, want het zijn volle en intensive dagen.

Optreden Tango & Zo

Op 18-06-2007 een zeer verdienstelijk optreden gehad:

Mogelijk dat er mensen zijn die dit lezen en nieuwsgierig worden naar ons!?!?
We waren benaderd door iemand van het koor Deining, of wij ook op wilden treden tijdens twee koorpresentaties.
Daar hadden wij uiteraard wel oren naar en gisteren was het dan zover.
De koren waren:
Schots en Scheef, een gemengd koor o.l.v. Frans van Hoek
Deining , een gemengd koor o.l.v. Ton van Weem.
Het optreden was in de Pauluskerk achter de Schouwburgpromenade te Tilburg
Wij zaten tussen de twee koren in.
Natuurlijk waren we alle vier wat gespannen, want het zou ons eerste echte luisterconcert zijn.
Normaal gesproken spelen we meer als achtergrond kwartet, maar deze keer zaten de mensen zeer aandachtig te luistern. En het was druk bezet!!
Voor aanvang speelden we even in en het viel gelijk op dat er een ander akoestiek was dan wij gewend waren, dus dat was opletten met het optreden zelf.
Maar..........wat een akoestiek. Het kerkje was bomvol en dat kwam de akoestiek voor onze instrumenten ten goede.
Al bij de eerste noten was het merkbaar wat we nu méér konden doen met de dynamiek en ik denk dat ik rustig mag stellen dat we daar in geslaagd zijn.
Na het eerste nummer kregen we een goed applaus, wat een opluchting! We keken elkaar aan en we voelden dat het goed zat. We konden zo door gaan en goed gebruik maken van de dynamiek.
Zo'n ervaring hadden we nog nooit gehad, het liep goed, we stemden goed, we waren zéér geconcentreerd, we speelden fantastisch.
Na een daverend slotapplaus en even bijkomen, kregen we ook nog van veel mensen complimenten voor ons goede spel. Een heerlijke middag en een geweldige opsteker voor ons kwartet.
De nummers die we hebben gespeeld:

  • Entra Nomas - J. Rezzano
  • La vi llegar - E.Francini
  • Cafetin de Buenos Aires - M.Mores
  • Cristal - M. Mores
  • Fueye... - charlo
  • La calesita - M. Mores
  • Verano Portena - A.Piazzolla
  • Close your eyes and listen - A. Piazzolla
  • Por una cabeza - C. Gardel

Robert Schumann

Regelmatig bewerk ik bladmuziek voor de baritonsaxofoon.
Ooit heb ik Willem van Merwijk, baritonsaxofonist van het Aurelia Saxofoonkwartet, op de radio gehoord. Hij speelde enkele stukken van Robert Schumann.
Dat is de aanleiding geweest dat ik op zoek ben gegaan naar de bladmuziek .
Hier volgen de midifiles van de baritonpartij van:
Fünf Stücke im Volkston für Violine und Klavier.
Deel I. "Vanitas Vanitatum" Mit humor mid
Deel II. Langsam mid
Deel III. Nicht schnell, mit viel Ton zu spielen mid
Deel IV. Nicht zu rasch mid
Deel V.Stark und markiert mid
Heb je belangstelling voor de bladmuziek, stuur dan een mailtje naar: marijke (at) tangoenzo(punt)nl

Transcripties

Afgelopen maanden ben ik nogal intensief bezig geweest met muziek uit te zoeken voor Tango & Zo.
Niet alleen tango's, maar ook voor & Zo, dus het lichtere genre.
Zoals ik al eerder schreef heeft Werner Thomas-Mifune veel tangos gearrangeerd voor strijkkwartet,
maar inmiddels heb ik ontdekt dat hij ook andere genres ook heeft bewerkt, zoals b.v. ragtimes.
Deze strijkkwartetmuziek is uitermate geschikt om te transponeren voor saxofoonkwartet en dat heb ik gedaan met het muziek programma Sibelius.
Hiervoor gebruik ik de orginele partituur van het strijkkwartet en scan dit met het programma Photoscore. Nadat de eventuele fouten eruit zijn gehaald open ik het in Sibelius. Ook dan moeten er vaak nog wat correcties in aan gebracht worden. Als dat eenmaal is gebeurd is het een kwestie van een paar handelingen en is het getransponeerd voor saxofoonkwartet.
Hier een paar resultaten van mijn werk.
Tango Entra Nomas J. Rezzano. mid
La Calesita M. Mores. mid
El Choclo A. Villaldo. mid
Wedding for the painted doll N.H. Brown. mid
Funny Bunny Hug W.R. Walker. mid

Een saxofoondag!

Een echte saxofoondag:
's Ochtends repetitie met het Ottomani kwartet. We zijn druk bezig om een beetje repertoire op te bouwen. Het is hard werken, want niet alle stukken staan zomaar ineens onder elkaar.
Daar komt bij dat we de laatste tijd nogal eens met z'n drietjes waren, wat op zich heel goed werkt, maar uiteindelijk moeten we natuurlijk er alle vier zijn om de stukken goed af te kunnen werken.
's Middags ben ik naar Paradox geweest. Daar speelde het Rotterdams Saxofoonkwartet. Ik heb er erg van genoten. Vorig jaar heb ik ze ook gezien en dat was toen ook erg goed bevallen. Ze speelden deze keer andere stukken dan toen. Nieuw voor mij was Quatuor en forme rapsodique libre, van Joseph Jongen.
Ze voerden het pas voor de tweede keer uit en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was. Een fantastisch mooi stuk, beslist niet makkelijk, maar erg goed gedaan.
Ook Drei Bagatellen van Gyorgy Ligeti en Quartet no.1 van Bob Mintzer waren nieuw voor mij.
Ik heb erg genoten van hun spel en het stimuleert altijd weer. Na de uitvoering nog even met de baritonsaxofonist gesproken. Ik vond dat hij zo'n mooie toon had en het leek alsof hij met zoveel gemak speelde, daar wilde ik het mijne van weten. Normaal interesseert me het niet zo waar iemand op speelt, maar in dit geval was ik erg onder de indruk. Een warme ronde toon, vol van klank en zo mooi aanspeelbaar. Wat een sax, en wat een goede speler: Roeland Kapaan.
Het bleek een Mark VI te zijn, tja, daar kan ik niet tegen op.
's Avonds weer een repetitie, met Tango & Zo. Ook hard aan het werk. In April hoogstwaarschijnlijk twee optredens. Een tijdens een veerstigste verjaardag feest en mogelijk een optreden in de Hasseltse Kapel. Hetty is druk bezig optredens binnen te halen.
Ons programma begint al aardig vorm te krijgen. Alleen nog de puntjes op de i.

The Baritone Saxophone

Baritone saxophone

From Wikipedia, the free encyclopedia

The baritone saxophone is one of the larger and lower pitched members of the saxophone family. It was invented by Adolphe Sax. The baritone is distinguished from smaller sizes of saxophone by the extra loop near its mouthpiece; this helps to keep the instrument at a practical height (the rare bass saxophone has a similar, but larger loop).

The baritone saxophone (often called "bari sax," to avoid confusion with the baritone horn, which is often referred to simply as "baritone") is the largest saxophone commonly seen in modern ensembles. The other three are the alto, tenor and soprano. It is a transposing instrument in the key of E♭, one octave lower than the alto saxophone, although Adolphe Sax had originally also produced a baritone saxophone in F intended for orchestral use. Despite its low register, music for the baritone saxophone is written in treble clef. It is also possible to read parts written in the bass clef for instruments pitched in C as if the part was in the treble clef, while adjusting the key signature from C to E♭ and any accidentals as necessary. This is often useful for reading tuba or trombone parts in songs without a written baritone saxophone part.

The baritone saxophone is used in classical music (particularly in the saxophone quartet, of which it is a member), but composers have rarely called for it in orchestral music (examples include Richard Strauss' Symphonia Domestica, composed in 1902-03; Béla Bartók's Wooden Prince ballet music and Charles Ives' Symphony no. 4, composed in 1910-16), and it has a comparatively small solo repertoire. It has, however, been an important part of military bands, concert bands, jazz bands, wind ensembles and is common in show music, especially those of the more "jazzy" type, e.g. Anything Goes, Mack and Mabel, Chicago. In concert bands, it often plays a part similar to that of the tuba. The baritone player usually plays rather simple rhythms in order to maintain the musical pulse of the group. Often, this consists of quarter notes on beats one and three in 4/4 time In big bands, the role of the baritone player usually involves doubling with the bass trombone, bass, or first alto saxophone. (The saxophone section of a standard jazz band contains two altos, two tenors, and a baritone.) The baritone player is usually expected to double on bass clarinet.

The exceptional weight of the instrument (13-14 pounds or 6.5 kg), as compared to the other three commonly used sizes of saxophone, makes it difficult to use in marching bands. Baritone saxophone players in marching groups often use a special harness that distributes the weight of the instrument onto the player's back instead of around his neck, as is the conventional way of supporting the instrument. But the baritone saxophone can still be used in a marching band with the standard neckstrap. Its reed size is notably large, twice that of an alto saxophone reed and noticably larger than that used by the tenor saxophone.

The fingerings for all of the instruments in the saxophone family are essentially the same and many players play more than one saxophone. The baritone saxophone, however, is the only member of the saxophone family which often possesses a "low A" key (sounding concert C, the same pitch as the lowest note on the cello), whereas most other saxophones descend only to a fingered B♭, though altos and basses have been manufactured with low A keys, and Benedikt Eppelsheim now makes a contrabass saxophone with one; (sounding pitch depending on the key of the particular instrument).

Notable performers

Although few classical saxophonists perform exclusively on the baritone saxophone, a number of jazz performers have used it as their primary instrument. The baritone is an important instrument in the big band, being the largest size of saxophone used in that ensemble (although the bass saxophone was occasionally used up to the 1940s). One of the pioneers was Duke Ellington's longtime baritone player, Harry Carney, who played both accompanying bass lines as well as exuberant solos and improvisations.

Since the mid-1950s, master baritone saxophone soloists such as Gerry Mulligan,
David Bowie, Cecil Payne, and Pepper Adam achieved fame, and Serge Chaloff was the first player of the instrument to achieve fame as a bebop soloist.

More recent notable performers include Hamiet Bluiett (who also plays bass saxophone), John Surman (who doubles on soprano), Scott Robinson (who doubles on many other instruments), Nick Brignola Gary Smulyan, and Ronnie Cuber. New York "avant-garde/downtown" saxophonists Andy Laster and Tim Berne have occasionally played baritone. A noted British performer is Joe Temperley (actually a Scotsman), who has appeared with Humphrey Lyttelton as well as with the Lincoln Center Jazz Orchestra. Temperley also plays soprano saxophone and bass clarinet.

Prominent baritone saxophonists in contemporary American popular music include Dana Colley of Morphine, Skerik of Critters Buggin, Clarence Clemons and John Linnell of They Might Be Giants. Linnell and Colley also play bass saxophone on occasion. Many saxophonists also play a baritone on occasion including Clarence Clemons and David Sanborn.

Trivia

  • In the 1970s, a jazz band called the Baritone Saxophone Retinue consisted of between six and ten baritone saxophones, backed up by a rhythm section. A similar group, the International Baritone Conspiracy, which featured six baritones, was formed in the 1990s.
  • American jazz baritone saxophonist Hamiet Bluiett leads the Bluiett Baritone Nation (formerly called the Bluiett Baritone Saxophone Group), a saxophone quartet made up entirely of baritone saxophones, with drum set accompaniment.
  • Nigerian Afrobeat singer, musician, and bandleader Fela Kuti typically featured two baritone saxophone players in his band (most American jazz big bands feature only one).
  • In the 1985 documentary film Bring on the Night, Branford Marsalis discusses how much he disliked playing the baritone saxophone while on tour in Europe with Art Blakey's Jazz Messengers during the summer of 1980.
  • Lisa Simpson, a character in the cartoon television show The Simpsons, appears to play the baritone saxophone.
  • Although many marching bands choose not to use the instrument due to its weight and unwieldiness, the University of Arizona's marching band, The Pride of Arizona, has been marching anywhere between three and ten baritone saxophones each year since 1999.

Vier saxen

De eerste 'Sax-o-phone' die Adolphe Sax bouwde, was er een met een lage stemming. Later maakte hij een hele rij hoger en lager klinkende saxen.

De vier belangrijkste saxene zijn de sopraan, de alt, de tenor en de bariton. De verschillen, hoe ze klinken, hoe laag en hoe hoog ze kunnen en waarom C niet altijd C is.

Van een afstandje lijkt een bariton van geen kanten op een sopraan. Toch zijn het eigenlijk dezelfde instrumenten, met dezelfde kleppen op dezelfde plaatsen. De bariton is alleen een stuk groter, en hij klinkt dus een stuk lager. De alt en tenor zitten tussen die twee in.

SOPRAAN

De sopraansax lijkt op het eerste gezicht op een klarinet, maar het is een heel ander instrument. Zo is de buis van een klarinet recht en van hout; de sopraan heeft een van smal naar wijd oplopende metalen buis. Daarom klinkt hij duidelijk anders. Metaliger, wordt wel gezegd. Een goed voorbeeld? De sopraansax van Brandford Marsalis, op een aantal cd's van Sting.

Lastig.
De sopraan is zo'n beetje de lastigste sax voor beginnende saxofonisten. Omdat hij zo klein is, speel je eerder vals dan op een alt of tenor. Een mooie toon en zuiver klinken op een sopraansax? Dat kost tijd!

ALT Als je begint, is een altsax een veel betere keuze. Vergeleken met een tenor kan een alt ook makkelijker zijn als je kleine handen hebt: alles zit wat dichter bij elkaar.
Een alt klinkt in het algemeen wat warmer en minder fel dan een sopraan, en iets strakker en gladder dan een tenor.

In elke stijl.
Met een alt kan je in elke muziekstijl terecht, van rock tot funk en van soul to jazz. Bovendien is er voor de altsax meer klassieke muziek geschreven dan voor de andere saxen. Ook in de harmonie- en fanfarewereld is de alt populair. David Sanborn is een bekende altsaxofonist, net als Candy Dulfer. Luister ook maar eens naar Charlie Parker, een beroemde jazzsaxofonist.

TENOR

De tenorsaxofoon wordt vooral in de jazz veel gebruikt, maar ook in andere muziek kom je hem regelmatig tegen. De klank is wat vetter, dikker, zwoeler en rijker dan van een alt of een sopraan. Als je net begint, is een tenor zelfs nog een tikkie makkelijker te leren spelen dan een alt.

Sturen.
De tenor wordt veel bespeeld omdat je de klank echt alle kanten uit kunt sturen, van heftig honkend tot zacht fluisterend. Meer dan met andere saxen.
Een zachte, zwoele tenorklank hoor je als je naar jazztenorist Ben Webster luistert. Iemand als Hans Dulfer klinkt meestal veel feller en agressiever.


BARITON

De bariton is de grootste van de vier. Hij klinkt een octaaf lager dan de alt. je herkent een bariton meteen aan zijn hals, met die drie opvallende bochten. Omdat hij zo groot is, is hij minder makkelijk voor beginners. Bovendien is een bariton een stuk duurder dan een alt of tenor.

Baritons kom je niet zo vaak tegen. Een van de weinige bekende baritonssaxofonisten is Gerry Mullligan, die je kan horen met jazzpianist Dave Brubeck en trompetist Chet Baker. In grote jazzorkesten zit bijna altijd een baritonspeler.

Uit: Tipboek voor saxofoon

Bladmuziek

Natuurlijk kun je als saxofoonkwartet naar de winkel of bibliotheek gaan en daar bladmuziek aanschaffen voor je repertoire. Je komt dan natuurlijk wel de stukken tegen die de meeste andere kwartetten ook spelen.Om je een beetje te onderscheiden van andere kwartetten is het natuurlijk veel leuker een repertoire op te bouwen wat doorgaands niet zo bekend is.
Zo hebben wij , Tango & Zo, zeer veel tango's in ons repertoire. Natuurlijk denk je dan in de eerste plaats aan de Argentijnse tango's van Astor Piazzolla, maar ook die kom je bij andere kwartetten tegen.
Om toch ook onbekende tango's te gaan spelen ben ik op zoek gegaan in bibliotheken naar tango's gespeeld door andere bezettingen en die heb ik dan weer getransponeerd voor ons saxofoonkwartet.
En.....het geeft ons veel speelplezier en ook telkens weer een uitdaging.
De "Zo" staat voor andere muziek en dat zijn altijd bewerkingen van meestal strijkkwartetten en dan voornamelijk het lichtere genre.
We hebben nu net wat dansen, b.v. de Charleston, in ons repertoire opgenomen.
Neem eens een kijkje op onze homepage Tango & Zo.

Je mag me uiteraard altijd vragen naar bladmuziek. In de loop der jaren heb ik inmiddels behoorlijk wat verzameld en ik ben wel bereid om te ruilen of eventueel tegen betaling wat te verkopen.

Het saxofoonkwartet Ottomani speelt weer andere muziek. Ook wel tango's van Astor Piazzolla, maar ook eigen bewerkingen van de klassieke meesters. Deze werken komen van de hand van onze sopraansaxofonist Ellis Hendriksen, die er zijn hobby van heeft gemaakt. Zo gauw als de website klaar is zal ik ook hiervan een link maken zodat je daar kunt zien wat hij zoal bewerkt heeft.

Het leven van Adolphe Sax


Het leven van Adolphe Sax doet denken aan een fantastische klankfilm. De plaats van de handeling is Parijs in het jaar 1850. Sax zelf, een temperamentvol, ideeënrijk, ja haast een geniaal mens, voert met bewonderenswaardige energie en volharding strijd tegen een grote overmacht van instrumentbouwers, wie geen middel te slecht is, de gehaten - maar tevens gevreesden - invoerder van nieuwigheden onschadelijk te maken. Er is een atmosfeer van jaloezie, bekrompenheid en concurrentievrees in de instrumentenbranche en Sax heeft grote moeite zich staande te houden.Toch mogen wij hem daarom niet als een martelaar zien, want dat was hij zeer zeker niet.

Sax' leven zelf was zó merkwaardig, dat wij niet kunnen nalaten naast de historisch ontwikkeling van de door hem uitgevonden saxofoon wat uitvoeriger de geschiedenis van haar uitvinder mee te delen.

De vader van Adolphe Sax was instrumentenbouwer en had een kleine werkplaats in Brussel. ook hij deed reeds talrijke uitvindingen en mogelijk was de vader een nog groter genie dan de zoon.
Zijn proefnemingen verslondnen al zijn inkomsten. Van de vader is een harp met pianoklaviatuur afkomstig; in het bijzonder echter verdient onze aandacht een fluit met 22 toongaten, op grond waarvan hij tot de gedachte kwam: " Hoe groter de gaten, hoe voller de toon."
De koperen blaasinstrumenten van zijn firma: "Charles Joseph Sax" waren beroemd.
Een van zijn geniale uitvindingen is ook de "Cor Omnitonique", dit is een hoorn, die in een tijd waarin de nog valsklinkende ventielhoorns zich niet konden handhaven, reeds alle stemmingen in zich verenigde. Dit milieu en deze proefnemingen bleven op de oudste zoon Antoine Joseph, later Adolph genoemd, natuurlijk niet zonder invloed. Zelfs zal men de vader misschien ook enige verdienste voor de uitvinding van de saxofoon niet kunnen ontzeggen.

De jeugd van de op 6 November 1814 te Dinant aan de Maas (België) geboren Adolphe was eigenaardig. Een aantal ongelukken in zijn jonge leven overkMaisonsax1wam de kleine Adolphe.
Nauwelijks twee jaar oud, deed Adolphe zijn eerste zelfstandige stappen. Hij viel van een trap van drie verdiepingen en stootte zijn hoofd aan een steen open. Men dacht dat hij dood was; dus niet....hij knapte zelfs buitengewoon snel weer op, maar...slikte spoedig daarna een speld i n.
Vervolgens ging hij op een kachel zitten en verbrandde aan één kant geheel.
Drie jaar oud zag hij zinkvitriool verdund met water voor melk aan en dronk het. Slechts door onmiddelijk ingrijpen en ingeven van een grote dosis olijfolie kon hij gered worden.
Een buskruitontploffing bezorgde hem nogmaals brandwonden. Vervolgens werden hij en de hele familie door loodwit vergiftigd, waarmee de vader op zijn werkplaats werkte.
daarna volgde een koperoxydevergiftiging van vader en zoon; later bij soldeer-werkzaamheden een arsenicum-vergiftiging, die hen op het kantje van de dood bracht.
Maisonsax_1
In zijn slaapkamer had men nieuw geverniste voorwerpen opgehangen en ze 's avonds er niet uitgehaald. Men vond hem de volgende ochtend bewusteloos in bed.
Een steen viel van het dak juist op zijn hoofd en liet een lidteken achter. Tenslotte viel hij bij het spelen met andere jongens in de draaikolk van een sluis. Omdat onmiddelijk een man hem achterna sprong werd hij nog gered.
Begrijpelijk dat men hem "le petit Sax, le revenant" (de kleine Sax, het spook) noemde en zijn eigen moeder, wellicht moe van alle opwindingen en angsten, zei herhaaldelijk:"Adolphe zal niet lang leven."

Desondanks gaf zijn vader hem een grondige opleiding in de technike van de instrumentenbouw en liet hem aan het conservatorium muziekonderwijs geven.

Adolphe leerde fluit en klarinet blazen en bracht het tot een virtuositeit, vooral in het klarinetspel.
Reeds op 20 jarige leeftijd zien we hem op het podium bij een repetitie van het Brussels orkest Société Philharmonique. De dirigent had hem verzocht zijn nieuwe uitvinding aan de vas-klarinet te demonstreren. Door een gaatje , zo groot als een speldeprik, op de juiste plaats, was hij er in geslaagd de klank van het instrument belangrijk te verbeteren. Door zijn veelzijdige opleiding, die hem in staat stelde fouten, die zijn oor opmerkte, door technisch kunnen te verbeteren, heeft hij bijzonder veel te danken. Ook werd hij door deze opleiding de beste bespeler van zijn eigen instrumenten.

Nadat hij enige interessante maaksels klaar had, b.v. een fluit uit ivoor, die hij op 16 jarige leeftijd bouwde, was zijn eerste grote zelfstandige werk het verbeteren van de klarinet, die hij in 1835 tentoonstelde en die 24 kleppen had.In 1836 bracht hij een belangrijke verbetering van de basklarinet. deze werd tot die tijd steeds in de vorm van een fagot gebouwd, d.w.z. dubbel. Sax gaf haar de eenvoudige vorm, die ze tot heden heeft behouden. Deze vorm maakte het hem mogelijk, de applicatuur van het instrument belangrijk te vereenvoudigen. Verder gelukte het hem, zijn instrument wat de klank aangaat, zó te verbeteren, dat nog in hetzelfde jaar Meyerbeer in zijn "Hugenoten" de basklarinet gebruikte. In de nu volgende jaren ontstond de saxophone, voltooid in 1841, waarmee hij in 1842, dus 28 jaar oud, trots, maar zonder geld, te voet van Brussel naar Parijs ging. Rijk aan ideeëGravuren, arm aan geld, kwam hij in Parijs aan. Niet vermoedende welke strijd hem hier wachtte, slechts met 35 frcs, in zijn zak, gind hij onmiddelijk naar Berlioz. Deze zei niet veel, maar toen Sax de volgende ochtend de krant doorbladerde, vond hij een geestdriftig artikel, dat Berlioz over hem en zijn saxofoon had geschreven.

"De klankkleur van de saxofoon", schrijft Berlioz, "houdt het mideen tussen de klankkleur van een koper- en een hout-blaasinstrument. zij herinnert echter ook, alhoewel verwijderd, aan de klank der strijkers. Ik vind dat haar grootste voordeel schuilt in haar vele uitdrukkingsmogelijkheden. Laag en rustig, nu hartstochtelijk, dan droomerig en melancholiek, soms zacht als een echo, als een onbestemde, klagende suizelen van de wind in de takken, dan weer als de griezelige, wegstervende trillingen van een klok, lang nadat zij aangeslagen werd. Ik ken tot nu toe geen enkel instrument, dat deze bijzondere klank heeft, die aan de grens van het hoorbare schijnt te liggen."

Uit: De Saxophone, haar ontstaan, ontwikkeling, bouw, acoustische verhoudingen, enz. door E. Elsenaar,10 januari 1943.

Het saxofoonkwartet


Een saxofoonkwartet is een muziekgezelschap van vier saxofoons.
Meestal in de volgende samenstelling S.A.T.B.
Sopraansaxofoon
Altsaxofoon
Tenorsaxofoon
Baritonsaxofoon

Het komt ook voor dat de Sopraan vervangen wordt door de Altsaxofoon.
A.A.T.B.

Aldolph Sax (1814-1894) is de uitvinder van de saxofoon
De eerste orginele saxofoonmuziek werd geschreven door Jean Baptist Singelée
in de 19e eeuw.

Tango Ensemble Grupo Mescolanza


Aangezien ik heel erg van tangomuziek hou, heb ik , samen met Peggy Maas, een tango ensemble opgericht. In eerste instantie waren we met 5 personen en hadden we al snel een repertoire, zodat we al snel konden laten horen hoe dat klonk. Het was nl. een niet zoveel voorkomende bezetting.
Bij dit eerste optreden kon helaas onze gitarist niet aanwezig zijn.
Sinds begin 2009 hebben we wat wisselingen gehad en nu zijn we met 7 personen.
De bezetting bestaat uit:
Valerie Tilly en Saskia Fekkes: fluit
Saskia Bodelier en Theo van der Loo: viool
Peter Keijzers: gitaar
Peggy Maas: basklarinet
Marijke van Uden: baritonsaxofoon

Big Band Four Swing

Sinds eind 2008 speel ik bij Big Band Four Swing in Haaren.
We spelen veel swing en latin nummers. Voor mij zijn de nummers niet onbekend, maar het spelen ervan wel.
Het is dus hard studeren om de jongens bij te houden!
Big Band Four Swing

Saxofoonkwartet Ottomani

Het Ottomani Saxofoonkwartet bestaat sinds augustus 2008. De leden van het kwartet zijn Ellis Hendriksen op sopraan, Ciske van den Oever op alt, Cor Jansen op tenor en Marijke van Uden op bariton.

Een website is er nog niet, maar daar wordt wel aangewerkt. We blijven u op de hoogte houden. Momenteel zijn we druk bezig met het instuderen van een nieuw repertoire, want het is natuurlijk de bedoeling dat we gaan optreden. Het Ottomani kwartet richt zich met name op de licht klassiek muziek en eigen bewerkingen.
Hier vind je meer informatie over ons saxofoonkwartet:

www.ottomani.nl

Saxofoonkwartet Tango & Zo

Saxofoonkwartet Tango & Zo Hier kun je een kijkje nemen op onze website en het zou natuurlijk leuk zijn als je daar een berichtje achter laat.

Wij zijn een kwartet dat voornamelijk tango's speelt van uiteraard Astor Piazzolla, maar er zijn meerdere componisten die tango's hebben geschreven.

B.v. Werner Thomas Mifune heeft diverse tango's voor strijkkwartetten geschreven en die heb ik bewerkt voor het kwartet Tango & Zo. Als je contact met ons wilt opnemen kun je schrijven naar het volgende emailadres. tangoenzo@gmail.com

Uiteraard kun je ons ook inhuren voor diverse gelegenheden. hopelijk tot ziens!!!

Saxofoonkwartetten

Mijn weblog zal voornamelijk gaan over mijn activiteiten in de muziek.

Ik speel in 2 saxofoonkwartetten, een Tango ensemble en in een Big Band.

Regelmatig zal ik in de weblog hierover mededelingen doen